Frytkownica – szybki sposób na przyrządzenie domowych frytek
Trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby frytek. Ta ziemniaczana przekąska powstała w Belgii, ale szybko podbiła podniebienia ludzi na całym świecie. Frytki można przygotować w zwykłym garnku lub upiec w piekarniku. Jednak najszybszym i najwygodniejszym sposobem na ich przyrządzenie jest frytkownica.
Frytki, czyli surowe ziemniaki pokrojone w długie słupki i usmażone na głębokim oleju, sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Jeśli chcemy, aby były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, powinniśmy skorzystać z frytkownicy. Na rynku dostępne są frytkownice domowe i profesjonalne, które wykorzystywane są w lokalach gastronomicznych. Z kolei frytkownica domowa to niewielki sprzęt AGD, który bez problemu zmieści się na stole lub blacie kuchennym. Klasyczna frytkownica olejowa składa się z koszyka na frytki, misy na olej i obudowy, w której znajdują się elementy grzewcze. Poza tym producenci często wyposażają frytkownice w filtry węglowe i przeciwtłuszczowe, które mają zapobiegać rozprzestrzenianiu się zapachów po całym mieszkaniu i zatrzymywać drobinki tłuszczu.
W takim urządzeniu frytki smażone są na głębokim oleju, co sprawia, że są dość kaloryczną przekąską. Producenci, podążając za modą na zdrowe odżywianie, stworzyli jednak urządzenie, które smaży frytki całkowicie bez lub jedynie z niewielką ilością oleju. Są to frytkownice niskotłuszczowe i beztłuszczowe. Frytkownica niskotłuszczowa to taka na jedną łyżkę oleju. Sprawdzi się ona u osób, które chcą zdrowo się odżywiać, ale lubią smak frytek smażonych na głębokim oleju. Z kolei frytkownica beztłuszczowa nie wykorzystuje ani kropli oleju. Działa na podobnej zasadzie jak piekarnik konwekcyjny. Podgrzewa i rozprowadza gorące powietrze tak, aby równomiernie opiekło potrawę. Tak przygotowane frytki są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne, dzięki czemu mogą je spożywać osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto dodać, że frytkownica umożliwia nie tylko przyrządzanie frytek, lecz także wielu innych potraw, np. skrzydełek kurczaka, ryby, faworków czy pączków.
Frytkownica na olej to przeżytek! Lepsze i zdrowsze są frytkownice na gorące powietrze. W urządzeniu oprócz frytek można przyrządzić inne potrawy.